Preparowane
(Mąki specjalistyczne)
Nowe wyroby – Mąka preparowana
- pszenna
- żytnia
Mąka otrzymywana za pomocą zdefiniowanej obróbki termicznej, pozwala otrzymać wyrób o zmienionych
właściwościach fizycznych, reologicznych, bakteriologiczne takich jak:
- zdeaktywowany gluten
- denaturację białka
- żelatynizację skrobi
- wyższą lepkość ciasta
- wyższą zdolność wiązania wody
- łatwość rozprowadzania, mieszania roztworów
- wyższą czystość mikrobiologiczną
Zastosowanie – w przemyśle spożywczym jako zagęstnik zup, sosów, panierów do powlekania krewetek, ryb, drobiu, warzyw, jako zamiennik dość drogiej skrobi.
Inne możliwości stosowania to jako dodatek do ciasta naleśnikowego, produktów głeboko mrożonych, jako dodatek do produkcji wędlin-wypełniacz, nadzienia w pierożkach.
W innych gałęziach przemysłu można wykorzystać jako nośniki w przemśle chemicznym, komponenty dla farmacji, środki wiążące w papiernictwie