Mąka żytnia preparowana
(Mąki specjalistyczne)
Opis:
Mąka żytnia preparowana termicznie typ 720 Konfekcjonowanie:
|
Mąka żytnia preparowana uzyskiwana jest z przemiału ziarna żyta po modyfikacji poprzez obróbkę hydrotermiczną. W wyniku tego procesu zmieniają się właściwości fizyczne, reologiczne i bakteriologiczne mąki i osiąga się:
- Wilgotność nieprzekraczająca 12%,
- zachowanie wartości odżywczych typowych dla mąki żytniej,
- inaktywacje enzymu alfa-amylazy,
- częściową żelatynizację skrobi,
- wysoką lepkość (amylograf) powyżej 500 jednostek brabendera,
- wysoką lepkość kleiku,
- nie zachodzi proces segmentacji roztworu,
- zwiększoną wodochłonność mąki,
- czystość mikrobiologiczną mąki.
Mąka preparowana znajduje zastosowanie w przemyśle spożywczym jako zagęstnik do zup, sosów, stabilizator do koncentratów, dodatek do przypraw oraz panierów, wypełniacz do produkcji wędlin i pierożków, składnik zakwasów i żurów.